El llenguatge de les arts que vibrava a les ciutats italianes havia fet eclosió al segle XVI, buscant l'expressivitat emocional i extravagant —fora dels límits habituals – en el llenguatge musical. Este concert comença amb les Diferencias sobre «La Dama le demanda» d’Antonio de Cabezón, un exemple de l'art de variar en el Renaixement espanyol a partir de la transformació de la cançó francesa Belle, qui tiens ma vie, escrita per T. Arbeau. Pel que fa a les peces del napolità Falconieri, la rítmica de la dansa del Passacalle contrasta amb la barroca melancolia de l'ària Dolci sospiri
Les peces vocals de Frescobaldi que escoltarem són obres magistrals: subtilesa i arravatament, anhel i desdeny, passió i tristesa. Tot a la recerca de l'expressió dels sentiments a través de la música. Esta vivor de la música instrumental italiana del segle XVII també és comú en les obres de Uccellini, àries variades a partir dels cants La scattola dona gli aggi i Questa bella sirena, on es poden apreciar la destresa del compositor en la creació de melodies captivadores i enginyosa ornamentació.
María Barajas, viola de gamba
La sèrie de composicions basades en la mateixa melodia popular Susanne un jour reflecteix la manera en què diferents compositors interpreten una mateixa font. Cada versió aporta una perspectiva única: la polifonia sil·làbica i solemne de Lupi Secondo, la sofisticació polifònica de di Lasso i la brillantor de Bassano que «comenta» el madrigal amb unes disminucions instrumentals exquisides.
En el Laudate Dominum de Monteverdi s'entrellacen virtuosisme vocal i devoció religiosa en un cant de lloança. Finalment, en les composicions de G. B. Fontana, el mestratge dels intèrprets es posarà a prova en unes sonates que són exemple de la seua forma més primerenca: diverses seccions contrastants se succeeixen en un fil quasi narratiu on la retòrica i l'alternança instrumental construeixen un discurs musical sofisticat i de gran bellesa.
Les entrades són gratuïtes i es repartiran (màxim dos entrades per persona) a partir de les 11 h en el vestíbul del museu
Sense entrada no es podrà accedir a la Sala d'Actes
L'Ensemble Capella Hispànica proposa un programa en paral·lel a la idea expressiva, virtuosa i preciosista del manierisme. Polifonia i contrapunt, el madrigal i les àries vocals on amb música es pinta el text poètic i les glosses i sonates instrumentals, gest virtuós que es recrea en temes coneguts, amb gran bellesa i tècnica.
L'ensemble sorgeix per iniciativa del músic de tecla Javier Caballero Ros. Centrat en la investigació, recuperació i interpretació del repertori europeu mediterrani i hispanoamericà dels segles XVI al XVIII. El grup compta entre els seus membres habituals a instrumentistes i cantants amb activitat recurrent en les programacions dels principals festivals i cicles de música antiga d'Espanya. Les seues interpretacions es conceben amb criteris històrics, però també amb fantasia i frescor. Un món sonor que va fluir en constant comunicació entre la realitat artística de l'Espanya peninsular, la dels territoris europeus limítrofs i la dels diferents centres culturals en terres americanes.
Al setembre de 2022 va fer el seu debut com a grup en la cloenda de la 47é Festival de orgue et musique de Vinça (França), amb un programa dedicat a la música vocal i instrumental ibèrica i hispanoamericana dels segles XVII i XVIII, subratllant la connexió històrica i musical de territoris que compartien la producció musical de la Capilla Real de Madrid.