La impremta és un dels grans invents de la humanitat. Gràcies a ella, es va facilitar la difusió de noves idees i l’accés de tot el món a la cultura. Com sol pasar amb la majoria d’invents de la humanitat, per a desenvolupar un artefacte tan complex com la impremta, va ser necessària la confluència de diferents tradicions tècniques que Johannes Gutenberg (1398-1468) va saber combinar a un mateix temps: els procediments d’impressió xil·logràfica sobre fusta o la inveterada tradició de la premsa de vi són precedents necessaris de la impremta.
Durant cinc segles s'ha utilitzat el mateix sistema d'impressió inventat per Gutenberg
La seua gran contribució fou l’ús de tipus mòbils metàl·lics (de plom, en el seu cas) i el desenvolupament de les tècniques procedimentals que això implica, com ara fondre els motlles, dissenyar les matrius o desenvolupar sistemes de càlcul d’elements discrets (per exemple, decidir quines són les lletres que més es repeteixen a un text). L’ús de tinta a base d’oli i d’una premsa de fusta semblant a la de cargol que feien servir els bodeguers són altres elements aportats pel de Magúncia. La combinació de tots aquests elements en un únic sistema pràctic és la seua gran aportació.
Tipus mòbils com els inicialment concebuts per Gutenberg
De la importancia de l’invent d’en Gutenberg parla a bastament el fet que, fins l’arribada de l’edició digital a les acaballes del segle XX, durant gairebé cinc segles s’ha vingut emprant —amb diversos perfeccionaments tècnics, és clar— el mateix sistema dissenyat per Gutenberg en el segle XV per a la impressió de llibres, periòdics i tota mena de fullets.
Al MuVIM tindrem durant un mes una reproducció fidel de la primera impremta, cedida per l’Associació del Senat del Museu de la Impremta d’El Puig. No solament es podrà contemplar la maquinària, també es faran impressions en directe de diferents textos i documents de la cultura valenciana, com la portada de «Tirant Lo Blanc» o un plànol de la ciutat del segle XVIII. A més, s’han organitzat tertúlies al voltant de diferents temes —històrics i actuals, locals i universals— relacionats amb l’impremta. Totes les activitats relacionades són gratuïtes.
► 22, 23 i 29 de desembre i 13, 20 i 27 de gener del 2018, de 17h a 20h
► 30 de desembre i 14, 21 i 28 de gener del 2018, de 10h a 14h
Dones i impremta
► Dimecres 20 de desembre / 18:00h
► Amb la intervenció d’especialistes com Rosa Gregori, Pilar Pérez, Elisa Millás, Ana Reig i Aránzazu Guerola.
Quan es va crear el gremi d’impressors a València?
► Dimecres 10 de gener / 17:30h
► Taula redona i visita a la maqueta del Pare Tosca situada en el vestíbul del museu per a conèixer on estaven les primeres impremtes de la ciutat de València
És el paper un gran contaminant?
► Divendres 12 de gener / 18:00h
► La tertúlia acollirà especialistes que debatran sobre els inconvenients ambientals del paper
Tertúlies per a públic adult
Aula didàctica del MuVIM
Entrada lliure i gratuïta fins a completer l’aforament de l'Aula