HUI:
Diumenge 23 de Juny de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Dimecres 1 de febrer | 19.00 h.
Conferència
Pepe Cruz: La fletxa i la diana. 60 anys de disseny
Plaer/Displaer III Premi Internacional de Cartells MAKMA
Gratuïta
Com van nàixer les identitats visuals de Repsol, Correus, PSOE o Renfe? Pepe Cruz, fill i soci del Premi Nacional de Disseny José María Cruz Novillo, donarà resposta a aquestes i altres interrogants en una xarrada recolzada amb imàtgens de projectes grans, mitjans i menuts, amb el convenciment que, en disseny, la grandària no importa. La comissària Marisa Giménez Soler i l'artista i dissenyador MacDiego sostindran, després de la conferència, un diàleg amb el mateix Pepe Cruz al voltant del disseny, moderat per Merche Medina (Consell Editorial de MAKMA), en el marc del III Premi Internacional de Cartells MAKMA 'Plaer/Displaer'.

'La fletxa i la diana. 60 anys de disseny' -conferència que Pepe Cruz, fill i soci del Premi Nacional de Disseny José María Cruz Novillo, impartirà el dimecres 1 de febrer, a les 19:00, en el MuVIM- incidirà en l'aspecte que considera més rellevant de tot el procés de disseny: la idea. Així, explicarà als assistents com han sorgit alguns dels projectes creats al seu estudi des que Cruz Novillo el fundara en 1963 fins a l'actualitat, on, des de Cruz más Cruz segueixen treballant en encàrrecs globals de disseny i arquitectura. Projectes amb vocació d'atemporalitat en els quals tracten d'aconseguir la màxima complexitat conceptual amb la mínima complexitat formal, defenent que un bon disseny ha de perdurar i no estar sotmés a tendències o modes.

Pepe Cruz Novillo, Jr.

Com van nàixer les identitats visuals de Repsol, Correus, PSOE o Renfe? Per què la bandera de Madrid és roja i té 7 estreles? Com es dissenyen les capçaleres de periòdics com El Mundo o El Economista? Per què els policies vesteixen de blau? Què influença té la condició d'artista en l'enfocament de l'encàrrec de disseny? Pepe Cruz tractarà, d'aquesta manera, de donar resposta a aquestes qüestions i a les que plantejarà el públic assistent en una xarrada recolzada amb imatges de projectes grans, mitjans i menuts, amb el convenciment que, en disseny, la grandària no importa.

La vertadera eina per a dissenyar és el cervell

"Si alguna cosa m'ha ensenyat l'experiència d'aquests anys en l'exercici de la professió és que l'eina utilitzada per a dissenyar és relativament secundària. Eina entesa en sentit purament utilitari, clar, ja que la vertadera eina per a dissenyar és el cervell". Així ho revelava Pepe Cruz Novillo Jr., dissenyador i arquitecte en Cruz más Cruz, en les pàgines de MAKMA ISSUE #5 | Disseny (juny de 2022). "Si em permeten l'exemple, seria tan absurd com pensar que la qualitat de 'Don Quijote' es deu al tipus de ploma que va fer ús Cervantes. Dic açò perquè percep, especialment en els últims anys, que en el món del disseny comença a estendre's l'opinió que una bona utilització dels programes informàtics garanteix la consecució d'un bon resultat".

Marisa Giménez Soler i MacDiego sostindran després de la conferència un diàleg amb el mateix Pepe Cruz al voltant del disseny, moderat per Merche Medina, membre del Consell Editorial de la revista MAKMA, organitzadora de l'encontre que s'emmarca en l'exposició del III Premi Internacional de Cartells MAKMA, sota el lema 'Plaer/Displaer', que el MuVIM acull a la Sala Alta des del 15 del passat mes de desembre i fins al 5 de febrer de 2023, i el jurat del qual (del qual han sigut membres els quatre participants en la taula redona) va concedir el primer premi a l'artista Irma Arribas per la seua obra 'Konsumo Kapitalista (KK)'.

Alguns cartells de cinema dissenyats per José María Cruz

Marisa Giménez Soler, comissària i directora de la Galeria MOA d'Alarcón (Conca), recordarà com "l'explosió del disseny als anys 80 en la Comunitat Valenciana va suposar un abans i un després. Els carrers, els edificis, els parcs, les carreteres... es van impregnar d'una gràfica colorista i vital que projectava l'energia i llibertat que avançaven els nous temps de democràcia i autogovern". Una evolució en la qual "molt va tindre a veure el col·lectiu La Nave o creadors com Xavier Mariscal en aquesta transformació conceptual i estètica que va millorar la visió gràfica de les nostres ciutats, va donar prestigi a l'ofici de dissenyador i va avançar la modernitat. Des d'eixe moment, no hi havia marxa enrere".

Un viatge sense retorn pel qual es colen, entre palles i pols makmants, els estimulants moviments onanistes del llapis i paper del paracaigudista i farmacèutic gràfic e il·lusñador MacDiego, amb una dilatada trajectòria que abasta quatre dècades d'entrega al disseny, la publicitat i el còmic des del seu estudi de Godella, donant a llum segells com Joputa CB, La Guillotina o Ganadería Trashumante. "De vegades soc artista, egocèntric, antipàtic i vestisc un pijama mescla xandall que aguante diversos dies. Per a no avorrir-me, passe el temps buscant alguna solució creativa que estiga d'acord amb el meu estat d'ànim. Explore entre respostes a preguntes que tant de bo sabera respondre. No existeix un encàrrec ni un client. La meua ment i jo en la recerca d'un plaer infinit. Em trobe enfront del no-res, on tot està per fer. El paper en blanc. La situació és tensa, requereix concentració, i, si va bé el resultat, serà saludable".

1/02/2023
Afegir al calendari
Pepe Cruz Novillo Jr.

Pepe Cruz (Madrid, 1969) és dissenyador, i arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Madrid. Es va especialitzar en la construcció d'edificis d'oficines i habitatges col·laborant amb l'arquitecte Rubio Carvajal, així com en projectes d'interiorisme residencial i corporatiu. Conferenciant junt amb Cruz Novillo en Mad in Spain by Domestika, Brief Festival, Play Restart, Blanc Festival, ESNE, ETSAM, Create Now Adobe, etc.

És professor d'Arquitectura i de Projectes de Disseny en la Universitat Francisco de Vitoria i del Màster en Comunicació Empresarial e Institucional de la Universitat Camilo José Cela. Pertany a la junta directiva de l'associació de dissenyadors di_mad i té una secció de disseny i arquitectura en el programa "Buen finde" de Radio Nacional de España.

Dades

01/02/2023 - 19:00

Lloc

Sala d’actes
Exposición temporal
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal