HUI:
Divendres 22 de Novembre de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Dijous, 27 d'abril | 19 hores
Cicle de cinema: L'art de l'engany
Fraude (Orson Welles, 1974)
Un cicle documental sobre falsificació i art
Gratuïta
Fit for English speakers
La vida i obra d'un falsificador pot ser tant o més interessant que la d'un artista, sense la càrrega metafísica de l'originalitat. Alguns, fins i tot, s'han convertit en autèntics genis de la impostura artística, en generosos filantrops, en personatges famosos. Tant, que s'han escrit llibres sobre ells i s'han fet pel·lícules. En l'era de les fake news, al MuVIM volem parlar de fake art per a saber quantes veritats —sobre l'art, sobre la vida— s'amaguen darrere de tanta mentida.

La primera pel·lícula del cicle de cinema documental 'L'art de l'engany' serà Fraude (F for Fake, Orson Welles, 1974), que es podrà gaudir a la Sala d'Actes del MuVIM el dijous 27 d'abril a les 19 hores.

Orson Welles és autor de moltíssimes escenes icòniques de la història del cinema. Una de les més conegudes és la seqüència dels espills de la pel·lícula «La dama de Shanghai» (The Lady from Shanghai, 1954). Una pel·lícula que és, al capdavall, una reflexió cinematogràfica del paper que la mentida juga en la vida de tots nosaltres, els humans, que tantes dificultats tenim a l’hora d’esbrinar la diferència entre la realitat i la seua representació. Entre la veritat i el seu reflex especular.

En F for Fake, Welles proposa una reflexió semblant: el documental se centra en la figura del falsificador Elmyr de Hory i del seu biògraf, Clifford Irving, que va ser també l’autor d’una fraudulenta biografia de Howard Hughes, inventor, multimilionari i paranoic. Però el director d’origen britànic aprofita per a parlar-hi també de la seua trajectòria i rememorar la mentida que el va fer mundialment famós: la retransmissió radiofònica —aparentment en directe— d’una falsa invasió marciana. Que en realitat parlava de la por que aleshores tenien els nord-americans de ser envaïts pels soviètics.

A més, tothom recorda que Ciutadà Kane, la seua primera i fascinant pel·lícula, és una falsa recreació —ara en diríem ficció biogràfica— de la vida d’un prebost dels mitjans de comunicació que va existir en realitat, William Randolph Hearts. Una pel·lícula que conté segurament el primer Macguffin de la història del cinema, «Rosebud». I és que Welles sabia que moltes vegades cal mentir per a dir la veritat. En definitiva, ¿no és eixa l’essència del cinema, el seté art?

El cicle continuarà amb les següents sessions:

  • Dijous, 4 de maig (19h) Un falsificador genuino (Un vrai faussaire, Jean-Luc Leon, 2015)
  • Dijous, 11 de maig (19h) Oswald, el falsificador (Kike Maíllo, 2022)
  • Dijous, 18 de maig (19h) Made your look. Una historia verdadera sobre arte falsificado (A true story about fake art, Barry Avrich, 2020)
  • Dijous, 25 de maig (19h) Art and craft (Cullman-Grausman-Becker, 2014)
27/04/2023
Afegir al calendari

Entrada lliure i gratuïta | 19 h. | Sala d'Actes del MuVIM

Versió Original Subtitulada en Espanyol (VOSE)

Les pel·licules seran presentades per Carmen Gracia, historiadora de l'art i comissària de 'Fals: L'art de l'engany o l'engany de l'art'

Dades

27/04/2023 - 19:00

Lloc

Sala d’actes
ACTIVITATS RELACIONADES
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal