Des dels inicis de la Revolució Industrial, moltes dones s’anaren incorporant a un mercat laboral que oferia condicions de treball precàries, sempre mal pagades i sense límit d’hores laborals. Les dones, que estaven encara pitjor pagades, havien de compaginar la duresa de la vida laboral amb les obligacions domèstiques i la cura dels fills, en un context històric en què la mentalitat patriarcal dominava per complet l’escenari de la vida quotidiana i familiar.
Dones treballant en una fàbrica d'armament en la Primera Guerra Mundial
Moltes d’aquelles dones començaren a manifestar-se per reclamar la millora de les seues condicions de treball, però també pe demanar el vot femení, que els era negat fins i tot en sistemes polítics que ja contemplaven el sufragi universal masculí. El 1910, Clara Zetkin proposà l'establiment d’un Dia Internacional de les Dones per tal de promoure el sufragi femení, que se celebrava en distints dies de febrer i març, segons els països. Durant la Primera Guerra Mundial o Gran Guerra, en 1917, moltes dones russes es manifestaren el 8 de març (segons el calendari gregorià) en demanda d'aliments i pel retorn dels combatents. Progressivament, quedà instaurat el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona (Treballadora).
Manifestació sufragista a París el 1935
Ara, l’Agrupació Vocal DISSONANTS —nascuda el 2022— ofereix en el MuVIM «En veu de totes», un espectacle global que és molt més que una actuació musical: és, més aviat, una expressió artística que conjumina música, paraula i imatge per a sensibilitzar i fer reflexionar al públic sobre la presència de la violència cap a les dones i la imperiosa necessitat d’erradicar-la.
L’espectacle destaca per una selecció acurada de cançons ben conegudes pel públic, amb arranjaments originals creats específicament per a l’espectacle. A més, la posada en escena incorpora interpretació, referències artístiques i textos creats ex professo, a banda de material audiovisual. Tot plegat, desperta les emocions de l’audiència i referma la força i convicció d’unes dones que es volen —més que mai— vives i lliures.
Les entrades es repartiran a partir de les 11 h, una hora abans de l'espectacle, en el Punt d'Informació situat en el vestíbul del MuVIM
DISSONANTS és una associació cultural nascuda a L'Eliana l'any 2022 i formada per dones de totes les edats. El seu objectiu és compartir la passió per la música, però la seua missió va més enllà d'allò purament musical: intenta conscienciar els espectadors a través de l'emotivitat que genera la música en directe, acompanyada de la paraula enunciada i les imatges, oferint espectacles sempre rics en matisos i fèrtils en significats.