Programació:
Dimarts 25 de juny
19:00 h - Presentació del cicle, a càrrec de la vicepresidenta de la Diputació de València i diputada-delegada de Diversitat, Natàlia Enguix, i inauguració de l'exposició 'Tots els colors de l'Arc de Sant Martí' de Martin Paoletti.
19:30 h - Taula redona: 'Els llibres de l'Arc de Sant Martí', amb Natàlia Enguix, vicepresidenta de la Diputació de València i diputada-delegada de Diversitat; Dolors Pedrós, editora d'Edicions 96 i presidenta en funcions del Consell Valencià de Cultura; i Amador Griñó, cap d'exposicions del MuVIM i escriptor. La conversa girarà al voltant de l'homosexualitat tal i com apareix reflectida, o insinuada, en la història de la literatura universal. A més es presentarà el catàleg de l'exposició 'Eros clandestí'.
20:00 h - Projecció 'Bros: Más que amigos' (Nicholas Stoller, 2022, EUA, VOSE, 110'). ¿És l'amor compatible amb una vida frenètica? ¿I és possible entre homes que tenen una por esferïdora a qualsevol compromís? D'això tracta aquesta pel·lícula, que té la singularitat de ser la primera comèdia romàntica entre dos homes gais produïda per un gran estudi, Universal Pictures. Cosa que demostra que certes coses estan realment canviant.
Dimecres 26 de juny
19:00 h - Projecció 'Retrato de una mujer en llamas' (Céline Sciamma, 2019, FRANÇA, VOSE, 120'). En la França de finals del segle XVIII, una comtessa encarrega a una pintora el retrat de noces de la seua filla Héloïse, una jove que acaba de deixar el convent en el qual estava reclosa i que té seriosos dubtes sobre el seu pròxim matrimoni. Marianne, la pintora, que ha de fer-li el retrat sense que la jove se n'adone, comença a investigar-la discretament.
Dijous 27 de juny
19:00 h - Projecció 'Te estoy amando locamente' (Alejandro Marín, ESPANYA, 2023, 107'). L'amor d'una mare pot amb totes les barreres que es puguen posar per davant. En 1977, l'homosexualitat encara era un delicte penat i perseguit per la Llei de Perillositat i Rehabilitació Social, però Reme, una mare amb un pensament conservador, acaba involucrada, per amor al seu fill, en l'incipient movimient LGTBI andalús.
21:00 h - Cloenda del cicle i inauguració de l'exposició 'Adrián Álva', dins de la programació de 'Temporada il·lustrada' en la cafetería del MuVIM (MUVIMAS). Se servirà un càtering després de la inauguració.
«¿És que no és el de l’alliberament el gest modern per excel·lència?», es preguntava el filòsof francés Alain Finkielkraut. I, efectivament, la Modernitat ho és en tant que suposa el reconeixement i la progressiva expansió dels drets de l’individu. Gràcies sobretot a l’empenta intel·lectual i reformista dels il·lustrats, a poc a poc i a amb molts afanys, els súbdits de l’Antic Règim van acabar esdevenint ciutadans amb dret a tindre drets. Però en el segle XX encara hi havia grups socials que no els disfrutaven per complet: molts països no reconeixien el dret a votar de les dones i encara més països perseguien a tots aquells que estimaven, sentien i vivien de forma distinta al que dictava la norma. En l’últim quart del segle XX, aquestes persones s’organitzaren i començaren a reclamar un nou dret: el dret a ser diferents. I, en gran part, ho aconseguiren. Però és un dret encara poc assegurat, sovint discutit, de vegades vacil·ant: un dret que es pot acabar perdent. No seria la primera vegada que això passara, perquè cap dret adquirit és immarcescible ni està indeleblement escrit en pedra. Per això és tan important recordar-nos-en i commemorar-los: perquè cal consolidar-los dia rere dia.
Natàlia Enguix
Vicepresidenta de la Diputació de València i Diputada-Delegada de Diversitat