HUI:
Diumenge 22 de Desembre de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
De l'11 d'abril a l'1 de setembre de 2019
Exposició temporal
Pierre Verger. Un viatge fotogràfic per l’Espanya republicana (1935)
  • Carreteras. 1935. © Fundação Pierre Verger
    Carreteras. 1935. © Fundação Pierre Verger

L'any 1935 el fotògraf Pierre Verger (París 1902 - Salvador de Badia 1996) va recórrer amb bicicleta la costa mediterrània des de Portbou, en la frontera francesa, fins a Cadis. En el transcurs del seu recorregut va visitar ciutats com Barcelona, Vila-real, València, Alacant, Elx, Lorca, Granada, Almeria, Úbeda, Còrdova, Sevilla, Màlaga, Arcos de la Frontera i Ronda. Els seus arxius també revelen que va passar per Madrid al final del seu viatge, possiblement mentre tornava a França. 

Verger va retratar espontàniament els passejants que trobava pel camí, els paisatges, els carrers de les ciutats i les activitats quotidianes dels seus habitants, els edificis, etc. En les seues fotografies reconeixem, entre altres llocs, el Raval de Barcelona, l’antiga església de Sant Pasqual de Vila-real, les coves de Paterna, el port de València, l’ajuntament d’Alacant, el Palmerar d’Elx, l’església de Sant Joan de Lorca, l’Alhambra de Granada, la Real Fábrica de Tabacos de Sevilla i la Gran Via de Madrid. També va fer fotografies relacionades amb el folklore i la tradició. Aquestes escenes van cridar especialment l’atenció de qui, estant destinat a ser un home de negocis com son pare, es va rebel·lar i va decidir dedicar la seua vida a explorar el món amb una càmera Rolleiflex.

Granada. Gitana. 1935. ©Fundação Pierre Verger

Pierre Verger va publicar les seues fotografies en llibres i revistes com Paris Match, Paris-Soir, Vu, Regards, Le Petit Journal, Daily Mirror i Life. Va treballar des del 1934 per a l’agència Alliance Photo, fundada oficialment aquell mateix any per Maria Eisner, René Zuber i Pierre Boucher. Aquesta agència va reunir fotògrafs de la talla d’Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Gerda Taro, Denise Bellon o Chim (David Seymour), abans que aquests formaren, el 1947, l’agència Magnum. Amb elles i ells va compartir espai en algunes de les revistes que es van publicar sobre la Guerra Civil (1936-1939). 

  • Valencia [Cuevas de Paterna]. 1935. © Fundação Pierre Verger
  • Valencia [Cuevas de Paterna]. 1935. © Fundação Pierre Verger
  • Sevilla. Triana. 1935. © Fundação Pierre Verger
  • Sevilla. Semana Santa. Mantillas. 1935. © Colección particular.
  • Madrid. [Gran Vía]. 1935. © Fundação Pierre Verger
11/04/2019 a 1/09/2019
Afegir al calendari

Entrada General: 2€

Tarifa reduïda: 1€ Entrada gratuïta festius i caps de setmana

Pierre Verger

L’any 1933 va viatjar a la Polinèsia a la recerca del paradís terrestre. Un any abans havia recorregut a peu l’illa de Còrsega amb Pierre Boucher, qui el va iniciar en el món de la fotografia i el revelat. El 1934 va donar la volta al món com a reporter fotogràfic del periòdic Paris-Soir, un viatge de sis mesos que el va portar a recórrer els Estats Units, Japó, Xina i Filipines. Després van ser l’Àfrica del Nord, l’Àfrica negra —la llavors anomenada Àfrica Occidental Francesa— (1935-1936); Martinica, Guadalupe, Santo Domingo i Cuba (1936); Mèxic (1936-1937); Xina i Filipines (1937-1938); Indoxina (1938); Mèxic, Guatemala i Equador (1939); Brasil i Argentina (1941-1942); Perú, Bolívia i Brasil (1946).

En tot aquest temps es va relacionar amb gent molt diversa del món de l’art i l’antropologia. Va formar part de l’entorn del poeta avantguardista Jacques Prévert i de la companyia de teatre Le Groupe Octobre. També va estar vinculat al Museu d’Etnografia del Trocadero de París, on va treballar com a col·laborador voluntari en el laboratori fotogràfic i va conéixer, entre altres, Alfred Métraux, Roger Bastide, Gilbert Rouget i Michel Leiris.

Després de quinze anys de viatges lligats a una pràctica itinerant i espontània de la fotografia, Verger va arribar a Salvador de Bahia (Brasil) i va descobrir les cultures afrobrasileres. Una purna que va suposar l’abandó progressiu de la fotografia i un gir cap a l’escriptura i la investigació antropològica. A l’edat de 44 anys, va començar a estudiar les relacions entre la cultura afroamericana i l’africana, a la qual cosa va dedicar la resta de la seua vida.

Lloc

Sala Parpalló
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal