«El riu invisible» reinscriu una història que comença al quedar finalitzades les obres a València del conegut Pla Sud (1965-1973). Arran de les inundacions patides per la ciutat, el govern franquista decideix escometre un pla hidrològic que desvie el llit del riu Turia en el seu tram final, de manera que s'evitara el pas pel nucli urbà. Aquell desplaçament urbanístic suposaria al mateix temps un desplaçament de l'experiència social de l'espai. Per a començar, produiria un lliscament lingüístic que segueix viu: la gent cridaria “el riu” a una acollidora zona enjardinada per on el riu ja no passa. És a dir: el significant “riu” acolliria així com significat la seua pròpia absència, alhora que l'aigua en curs fluvial travessaria espais socialment perifèrics, deshabitats. No obstant açò, per a Llop, el caràcter dónes-habitat de l'espai es converteix en una oportunitat per a re-habitar-ho, per a re-obrir la mirada, el focus, i travessar-ho com per primera vegada, com les aus creuen el cel.
L'acostament al riu es concep ací com una afirmació del que ha quedat fora de la ciutat, de la seua imatge canònica o turística, invisibilitzat per les jerarquies del poder simbòlic establit.
L'experiència col·lectiva es rescabala així del seu abandó també col·lectiu. Les fotografies de Llop travessen la intempèrie de la seua pròpia humilitat, de la seua precarietat a l'hora de presentar-se com un marc de vida, o potser com una forma de necessitat: fan emergir la seua condició expectant, es queden en l'aire. Gràcies a la irrupció d'esta intempèrie aconsegueixen assenyalar un espai i un temps que no serien comprensibles d'una altra forma.
En relació amb l'espai, una vegada més, es diria que l'espai (en el seu diàleg amb la llum) és de fet l'entramat característic on la pràctica fotogràfica “té lloc” com a tal. En «El riu invisible» el real intervé llavors com a límit perceptiu, com un punt suspensiu que deixa al temps emancipar-se de la seua subordinació a la lògica dels rellotges, dels calendaris, i permet que per fi passada en el sentit que alguna cosa pansa, alguna cosa succeeix. Si ací alguna cosa “té lloc” és precisament perquè el temps no ha sigut fixat ni detingut sinó que ha pogut passar, discórrer com a imatge. El riu ens porta ara un coneixement de la singularitat i de la mortalitat, de la memòria i de l'oblit, sense el qual igual no podríem ni voldríem viure.
Entrada general: 2€
Tarifa reduïda: 1€ Caps de setmana i festius entrada gratuïta