HUI:
Dilluns 30 de Desembre de 2024 /
Tancat
Del 26 de novembre de 2021 al 20 de març de 2022
Exposició temporal
València, futur imperfecte
Fotografies de Carlos J. Errando
Gratuïta
Carlos Errando ens ofereix una reflexió visual a través de fotomuntatges singulars i distopies, aquestes representacions fictícies d’una societat futura amb característiques negatives causants de l’alienació humana, per a mostrar-nos un supòsit i potser possible escenari catastròfic causat pel canvi climàtic. El desgel dels pols i l’augment del nivell del maria seria (serà?) un cataclisme per a aquesta València situada actualment a la cota zero.

D’una banda, estem rebent una infinitat de missatges apocalíptics a les xarxes socials o als darrers films on, per diverses causes —totes lligades al canvi climàtic i a la nostra manca de respecte vers el medi ambient—, ocorre la fi de la natura. Ja siga per holocaust nuclear, per grans sismes, per terratrèmols, per extermini de la vegetació i de les espècies o per nous virus, la humanitat ha de reinventar-se, renàixer o sucumbir. D’altra banda, la realitat informativa només ens confirma els nostres pitjors temors; i la natura, capritxosa i incontrolable. Ara que la nostra tecnologia ens en fa més independents que mai, no podem fer res per controlar-la.

Carlos Errando és un artista minuciós i dedicat que treballa el gran format com si d’un miniaturista medieval es tractara. Fa servir només les seues pròpies fotografies; les seues obres són una suma de preses diferents sobre el mateix objecte, edifici o paisatge, que ajusta manualment com un fotògraf artesà, que controla la llum, la perspectiva, la uniformitat i l’encaix. La quantitat d’informació que cada obra finalitzada posseeix, la converteix en una fotografia d’altíssima resolució, impossible d’aconseguir amb un fotomuntatge simple.

L’artista ens mostra als seus treballs una València futura possible, o potser no, que dependrà de molts factors; del nostre comportament cara el medi ambient, del comportament dels nostres governs i de la presa de decisions i solucions a escala global quant a la crisi climàtica.

No esperem un manifest polític ecologista, no és el seu treball; l’artista, en la seua capacitat de crear bellesa, ens proposa diferents obres per a la nostra admiració i reflexió. Les seues composicions són belles en si mateixes: petites metàfores visuals on un futur imperfecte pot materialitzar-se. Però també recrea escenaris inversos on la ciutat envaeix la natura: així, imagina la porta del palau del Marquès de Dos Aigües com els hipogeus de les tombes reials perses de Naqsh-e Rostam, o realitza petits homenatges o fa ullets en apilar cotxes destruïts i premsats, a la manera de John Chamberlain, que tapien els aparadors d’un comerç.

Aquestes metàfores o paràboles seran veritat o mentida, però què importa. Com indica Joan Fontcuberta: “el que passa en la pràctica és que la veritat s’ha tornat una categoria escassament operativa; d’alguna manera no podem sinó mentir. El vell debat entre el vertader i el fals ha sigut substituït per un altre entre mentir bé i mentir malament” i, en aquest cas, Carlos Errando menteix molt bé.


Amador Griñó.
 

26/11/2021 a 20/03/2022
Afegir al calendari

Lloc

Sala Alfons Roig
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal