“Tanca amb clau les teues biblioteques si vols, però no hi ha barrera, pany ni forrellat que pugues imposar a la llibertat de la meua ment”.
“Una cambra pròpia”, Virginia Wolf
El 1928 es publicaven aquestes paraules de l'escriptora britànica Virginia Wolf en un llibre que seria, per sempre, referent per al feminisme. Més de 90 anys després, es presenta aquesta exposició de Julia Galán al MuVIM on l'artista remet també a aquests murs que intenten retallar les llibertats de les dones, però ho fa precisament, com la Wolf, per a trencar-los.
“Un crit en veu alta” és un projecte desenvolupat en tres estadis: la intervenció al vitrall del museu a tall de boca que crida per les desigualtats que patim les dones al llarg del món només pel fet de ser-ho; un mural situat a l'entrada on és el públic qui deixa els seus comentaris sobre allò que la lluita feminista significa per a cadascun/cadascuna; un llibre obert que recull aquestes veus del públic així com proclames del 8M que, com cada any, omplen els carrers de crits feministes per la igualtat de gènere; i una sèrie de reflexions realitzades per dones vinculades a l'àmbit de les arts i la cultura, les quals expressen la seua posició respecte a la lluita per la igualtat en l'escenari sociopolític actual, tant a escala local com global. Les dades són esgarrifoses: més de 85.000 dones van ser assassinades el 2017 a tot el món; més del 90%, a mans de familiars; més de 200 milions de xiquetes han patit mutilació genital als països on encara es duu a cap aquesta pràctica, la majoria abans dels cinc anys.
Julia Galán fa ací una crida a l'acció, a l'aliança feminista per a cridar juntes i globalment contra la violència de pateixen les dones pel sol fet de ser-ho. Una societat feminista és una societat més democràtica, més igualitària i justa, que protegeix les seues dones i nenes i fa ressaltar i reconeix la violència que sofreixen. Aquest projecte és una crida activista i artística a unir-nos a aquest crit per les dones.
Semíramis González
Comissària
Com cada 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el MuVIM vol destacar el treball de dones artistes, exposant obra creada ex professo per al Vitrall del museu, com ara és el cas de l’artista Julia Galán, que diu «sí» a reivindicar els drets i la dignitat de les dones i diu «no» a les normes i els rols socialment imposats pel simple fet de ser dona.
Julia Galán és una artista interdisciplinar, doctora i professora a la Universitat Jaume I.
Els seus projectes giren a l'entorn de la ficció, del joc d'espills, de la identitat i de les qüestions de gènere que es planteja com un qüestionari sobre l'establit a la societat actual.
Ha treballat com a artista en residència a ciutats com ara Berlín i Nova York.
Al llarg de la seua trajectòria, ha exposat a diverses institucions, museus, galeries i fires d'art nacionals i internacionals.