HUI:
Divendres 01 de Juliol de 2022 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Dijous 2 de juny a les 18:30 h
La cara oculta del «desarrollismo» franquista
«Las miserias del milagro». Conferència d'Antonio Cazorla
Algunes claus de l'Espanya oficialment feliç dels anys 60
Gratuïta
De connivència amb l'exposició «¿XXV Años de Paz?», Antonio Cazorla (catedràtic d'Història Contemporània d'Europa en la Trent University en Ontario, el Canadà) impartirà en el MuVIM una conferència que, amb el títol «Las miserias del milagro: algunas claves de la España oficialmente feliz de los años 60»», parlarà dels clarobscurs del miracle econòmic espanyol dels anys 60 propiciat pel «desarrollismo» franquista. Serà presentat per Joaquim Cuevas, professor titular del Departament d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València. Entrada lliure i gratuïta.

Aquesta conferència reflecteix el que veu un historiador social quan mira les xifres del desarrollismo espanyol dels anys seixanta, què hi ha darrere dels números, quin passat amaguen i, també, quines hipoteques es van adoptar llavors i van marcar el futur immediat —és a dir, el nostre present — de la societat espanyola.

Imatge de Carmen Vivas per al podcast Culturas políticas

 

En la conferència es desglossaran, entre altres temes, alguns dels tòpics associats al desarrollismo franquista: parlem, en primer lloc, d'un programa liberalitzador —en l'econòmic— impulsat per un règim que anava a la recerca d'una nova legitimitat política; però parlem també d'una societat llastrada per la història però desitjosa del progrés material. Es tracta, en definitiva, d'analitzar les lleis de ferro de l'economia aplicades a les vides de carn i os de la gent i veure, finalment, com evoluciona un país europeu sota un règim producte del context polític internacional durant el segle XX.

 

La tesi principal de la conferència és que de l'Espanya dels 60 no es pot parlar d'excepcions a llarg termini, però sí de moltes i molt profundes en el seu moment. En la conferència, Antonio Cazorla —catedràtic d'Història Contemporània d'Europa en la Trent University— no defugirà relacionar aqueix passat no tan llunyà amb l'evolució del país ja en democràcia, amb alguns dels reptes que la societat espanyola té hui dia i, finalment, amb les decisions que haurien de prendre's.

Perquè també la història és, a més d'un utensili del present, una arma carregada de futur.

  • Fragment del documental "Memoria de España" (RTVE) sobre el Plan de Estabilización y Desarrollo
    Fragment del documental "Memoria de España" (RTVE) sobre el Plan de Estabilización y Desarrollo

Sala d'Actes del MuVIM

Entrada lliure gratuïta

 
Antonio Cazorla Sánchez és catedràtic d'Història Contemporània d'Europa en la Trent University en Ontario (el Canadà). Encara que el seu treball de recerca se centra en l'evolució cultural i social d'Europa en el segle XX, és autor de diversos llibres d'ineludible referència sobre la història social de l'Espanya franquista, com ara Miedo y progreso. Los españoles de a pie bajo el franquismo (1939-1975), a més d'una biografia de Francisco Franco, Franco. Biografía del mito, ambdós títols publicat per Alianza editorial. 
 
 
 
Joaquim Josep Cuevas Casaña és professor titular del departament d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València-Estudi General. Autor de nombrosos articles especialitzats, és co-autor de llibres com ara  Las crisis financieras en la España contemporánea (1850-2012), publicat per l'editorial Crítica.
 
 
 

Dades

02/06/2022 - 18:30
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal