HUI:
Dissabte 30 de Setembre de 2023 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Del 12 de maig al 16 d'octubre de 2022
Exposició temporal
De la Bauhaus a la Salomé
Un paisatge tipogràfic
Gratuïta
Fit for English speakers
Un viatge a través de la tipografia com a mitjà d'experimentació artística.

Des dels inicis, la comunicació ha tractat d'obrir-se pas en els suports escrits, unes vegades per a deixar constància, unes altres per a fer arribar els missatges a majors distàncies, primer mitjançant signes que simulaven formes figuratives que es podien trobar en la naturalesa, fins a arribar a les lletres que actualment coneixem. De manera paral·lela, la geografia, entesa com a “territori o paisatge”, ha anat estudiant la configuració o distribució dels elements que conformen la Terra, podent arribar a descriure-la. Partint d'aquestes realitats, es presenta aquesta exposició: un recorregut experimental a través de la tipografia, des de les lletres sans-serif geomètriques de 1975 de Edgard Benguiat i Victor Caruso evocant el futur, fins a la gruixuda didona creada per Atipo, presentada en 2013, amb reminiscències del passat.

Jardí tipogràfic

A través de la investigació formal de la tipografia, com un dels principals elements del disseny gràfic, es mostra la interacció de la lletra en el cartell, sense artificis, mitjançant composició i ritmes. La seua interacció crea espais buits i plens, equilibrats i vibrants, negres i acolorits. Són els diferents paisatges tipogràfics que l'artista ens convida a visitar.

Begoña Jordá aprofita els llenguatges del disseny per a transportar a l'espectador a un món visceral, on l'experiència viscuda en la instal·lació trenca amb la norma d'una lectura lineal i una lletra escrita, per a endinsar-se en la lletra vista, en les formes i contra-formes, en els espais en blanc. Els diferents plans s'uneixen a través de la tipografia de manera aleatòria i natural.

El procés creatiu de l'artista continua sent una cerca constant del llenguatge al servei del disseny. El seu treball qüestiona la part emocional del disseny: és art o és disseny? El cromatisme presentat en les paletes de colors equilibrades, masses, pesos visuals… Hui l'artista dissenya com pintava en els seus inicis. Obri el seu cor al disseny gràfic, en aquest cas, a través de la lletra.

Begoña Jordá

L'artista Begoña Jordá és doctora en Belles arts per la Universitat Politècnica de València. Catedràtica de la Universitat Politècnica de València, porta més de 30 anys treballant en el suport tradicional del cartell com a element de comunicació tant de les marques corporatives com mitjà d'expressió de l'art.

Ha sigut doblement guardonada amb el primer premi Clap Platinum Internacional, al millor disseny de llibre i al millor fullet o conjunt de fullets promocionals o publicitaris. Va rebre el primer premi Nacional Anuaria Oro al millor cartell. Primer premi Nacional de Pintura de la Ciutat de Dénia en 1987 i primer premi en el Concurs de Murals del 750 Aniversari de la Ciutat de València en 1989.

Les seues obres han sigut seleccionades per a formar part de “Prohibit Fixar Cartells. REA. Cartells valencians 2000_2020”, exposició realitzada en Centre del Carme en 2021, organitzada per la ADCV, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i secundada per la WDC, la capitalitat del Disseny de la ciutat de València per a 2022. També ha sigut seleccionada en la Biennal Iberoamericana de Disseny, exposada en la Central del Diseño de Matadero de Madrid i presentada en les jornades Ráfagas, en la seua edició de 2018. A més, unes altres de les seues obres han sigut seleccionades en els premis Clap Internacional i en els premis Anuaria, en els camps de la publicitat, il·lustració, cartell i coberta de llibre.

12/05/2022 a 16/10/2022
Afegir al calendari
Entrada lliure i gratuïta
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal