Bibliothèque orientale ou Dictionnaire universel
Amb motiu de la Trobada literària TURIFIL, la Biblioteca del MuVIM presenta Bibliothèque orientale, ou Dictionnaire universel.


Es tracta d'un diccionari enciclopèdic publicat en 1697, on per primera vegada es recopilen històries, coneixements i sabers diversos dels pobles d'Orient en època clàssica, abastant els tres imperis: musulmà, otomà i persa.

 

El seu títol "Bibliothèque" descriu el contingut "col·lecció de llibres", ja que presenta i descriu fonts bibliogràfiques originàries d'aquestes terres. Segueix el model d'una obra de 1658 “Promptuarium, sive Bibliotheca Orientalis” de J. H. Hottingger.

B. d’Herbelot, el seu autor, va ser un lingüista que pertanyia a l’École des Jeunes des Langues (creada en 1669) va estudiar àrab, persa, turc, hebreu, caldeu, sirià… i aquesta condició li va facilitar la lectura de les obres originals i complir l'objectiu de donar a conéixer l'Orient als europeus del segle XVII.

Sens dubte la seua publicació va ser tota una fita, ja que va aparéixer referenciada en el 29 d'abril de 1697 en el Journal des Savants. En el text d'una banda ressalta la seua gran aportació amb aquesta frase “tout ce qu’il avance est nouveau pour nous”, d'altra banda la destresa de l'autor en llengües "quand il es fut rendu ces trois premières langues familieres, il lut un grand nom de livres écrits dans chacune”.

Les expectives de la publicació eren molt positives per l'interés que despertava, però la realitat les va superar, es va convertir en l'obra primordial de consulta sobre el món oriental i també com a font d'inspiració de la literatura orientalista dels segles posteriors.

Altres obres que trobem a la Biblioteca del MuVIM i que en el segle XVIII van contribuir a difondre el coneixement d'altres cultures llunyanes i a servir d'inspiració per a l'art i la literatura són:

  • Ceremonies et coutumes religieuses de tous les peuples du monde /representées par des figures dessinées de la main de Bernard Picart, &c. ; tome cinquième, qui contient les Céremonies des Mahometans & c.  --  A Amsterdam : chez J. F. Bernard, 1737. 
  • L'antiquité dévoilée par ses usages, ou Examen critique des principales opinions, cérémonies et institutions religieuses et politiques des differens peuple de la terre / par seu M. Boulanger. tome premier.  --  A Amsterdam : Chez Marc Michel Rey, 1775. 
  • Lettres sur l'origine des sciences, et sur celle des peuples de l'Asie / adressées à M. de Voltaire par M. Bailly, et précédées de quelques lettres de M. de Voltaire à l'auteur.  --  A Londres : Chez M. Elmesly ; A Paris : Chez De Bure l'aîné...,1777. 

 

Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal