El procés d'industrialització propi del capitalisme de producció de meitat del segle XX s'ha traduït en un desplaçament massiu de la població a les ciutats que ha buidat el món rural o l'ha sobrexplotat productivament a gran escala. Només el 17% de la població espanyola viu en entorns rurals, enclavaments en els quals es van extingint lentament les maneres de vida tradicionals. Ser dona en el món rural és, doncs, ser doblement invisible. Però cada vegada són més les que opten per instal·lar-se en el camp, canviar de vida i, al capdavant d'empreses ramaderes o agrícoles, dirigir explotacions agropecuàries de xicoteta grandària, més respectuoses amb el medi natural. Fins al punt que potser és en el món rural on més s'estan notant els beneficis d'aplicar un punt de vista femení —si no feminista— a la vida laboral.
Font imatges: Facebook Les Espigolaores
► Pel·lícula: ‘Entre el dia i la nit no hi ha paret’. Les Espigolaores, Espanya, 2017, VOSE, 60’
Documental sobre dones que viuen o han viscut en el barri de Campanar, en la Partida de Dalt o en la desapareguda Partida del Pouet, zones d'horta perifèrica de la ciutat de València en la qual allò urbà i rural s'entremesclen i interpel·len. A través dels seus relats, les protagonistes expliquen les seues pràctiques i treballs, els seus sabers i experiències de la vida, posant en qüestió la imatge masculinitzada que se sol tindre de l'àmbit rural.
Accés lliure fins a completar l'aforament.
Les entrades començaran a repartir-se 30 minuts abans de cada sessió en el punt d'informació del museu.
Sarai Fariñas (Gandía, 1982) es socióloga, técnica de educación para el desarrollo en Cerai y autora del estudio Dones rurals del País Valencià. Veus que parlen de treball invisible, ecodependència i interdependència. Ha trabajado en administraciones públicas vinculadas al sector de la cooperación (AECID-Nicaragua), en organismos internacionales (ONU, Guatemala) con temas relacionados con sostenibilidad y género, y como consultora en trabajos de Género en Desarrollo.
María Ferreiro (Teixeiro-Curtis, 1976) es responsable de la Secretaría das Mulleres do Sindicato Labrego Galego (SLG-CCLL). Productora de leche vacuna, es gerente en una granja de vacas de leche en Teixeiro (A Coruña).