HUI:
Dissabte 21 de Desembre de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Divendres 25 i dissabte 26 de gener
Conferències, conversatori i projecció
La diàspora es pensa
Narratives i pensament des de l'afrodescendència a l'Estat espanyol
  • Ilustración realizada por Víctor Muatetema Buatiché
    Ilustración realizada por Víctor Muatetema Buatiché
¿Com es relaciona Espanya amb la negritud? ¿Hi ha espai perquè l'afrodescendència explique les seues pròpies històries? ¿Pot funcionar la producció cultural com a mitjà per protegir una identitat que se sent amençada? ¿Quin és el poder de l'autorepresentació? ¿Com es relaciona tot això amb el discurs colonial? Trobada adaptada per a persones sordes amb la traducció a llengua de signes en col·laboració amb FESORD CV.

El Museu Valencia de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), el Departament de Teoria dels llenguatges i Ciències de la comunicació de la Universitat de València (UV) i la llibreria i espai sociocultural United Minds s'han coordinat per a presentar una trobada on mostrar la cultura africana des de dins, partint del pensament de les persones africanes i afrodescendents que habiten al territori espanyol i com elles mateixes se senten i es pensen. Per a complir aquests objectius, el curs estarà conformat per una sèrie de conferències des de les quals s'abordarà l'afrodescendència a Espanya des de diversos punts de vista com són la filosofia, la comunicació, la fotografia i el documental. Les conferències estaran a càrrec d'especialistes en la matèria, que actualment desenvolupen projectes destacats d'investigació i anàlisi.

Divendres 25 de gener

18:30h - 20:30h
«Cultura es resistencia» per Lucía Mbomío

Al llarg de la història la cultura ha estat un element d'ancoratge per a les identitats que tractaren de ser sepultades pel colonialisme. Abordarem aquest tema des de diferents perspectives que ho demostren i que abasten la llengua, la música, la religió, els cànons de bellesa, les unions tradicionals, els pentinats, els tatuatges o la roba. lncidirem en el poder que té l'autorepresentació, veure's i explicar-se, com a forma de guanyar autoestima grupal, de desplaçar els referents exògens, generar-ne de nous i mundialitzar altres formes d'entendre el món, tot i el discurs hegemònic. Per a parlar de tot això ens servirem, sobretot, de material audiovisual i impulsarem la discussió perquè nasquen propostes que partisquen del grup mateix.

20:30h - 21:30h Projecció del documental «Orígenes y descendientes» (2016, 50 min.) de Pedro Mba Ndong
Documental que tracta l'origen i la diversitat de les diferents ètnies de Guinea Equatorial, país centreafricà i excolònia espanyola que ha patit grans canvis a nivell econòmic, social i cultural des que a 1993 es descobriren diversos pous de petroli al seu territori i es convertira en el país amb la renda per capita més alta d'Àfrica.

Dissabte 26 de gener

10:30h - 12:00h
«Reconceptualizando: ¿descolonizar lo poscolonlal?» Per Patricia Picazo

Des del naixement dels Estudis Postcolonials fins a l'actual pensament decolonial, els conceptes s'amunteguen: postcolonialisme, neocolonialisme, anticolonialisme, postmodernitat, descolonització, decolonialitat, subalternitat... Diferents signiflcants que dibuixen diferents posicions, de vegades divergents, entorn a l'anàlisi del discurs colonial.

¿Podem considerar l'afrodescendència un subjecte colonial? ¿És possible parlar d'un sol Occident? ¿Perd la seua posició de subaltern aquell que recupera la veu per denunciar la seua subalternitat?

A través d'un breu recorregut pels principals conceptes i teories postcolnials/decolonials, reflexionarem sobre aquestes preguntes i en plantejarem d'altres.

12:00h - 14:30h
«Síntesis sistemática de la filosofía africana» per Eugenio Nkogo Ondo

La síntesi de la filosofia africana aporta dades sorprenents sobre l'origen de la cultura occidental. Ni els filòsofs i literats grecs van sorgir del no-res, ni la civilització egípcia va nàixer en si mateixa, com un miracle. El fil conductor, la font nutrícia d'ambdós ,miracles culturals», egipci i grec, està en la cultura africana. Amb una gran profunditat, Eugenio Nkogo demostra que la civilització humanista va vindre des d'Àfrica a Occident a través d'Egipte i Roma. 

17:30h - 18:00h
«Sobre la afroespañolidad» per Deborah Ekoka

¿Com es relaciona Espanya amb la negritud? La presència negra es registra des de l'antiguitat, també a al-Àndalus, i actualment està molt relacionada amb els immigrants negroafricans i afrodescendents a l'Espanya de hui. ¿Realment podem dir que Espanya és blanca?

18:00h - 20:00h
«Imagen y representación de la afrodescendencia en la cultura popular y contemporánea en España» per Lucía Mbomío i Rubén H. Bermúdez

Col·loqui entre els dos ponents en el qual es convidarà al públic a participar-hi i tindrà dues parts: la primera girarà al voltant de la representació de persones africanes i afrodescendents en la cultura popular occidental; en la segona es parlarà de les idees i projectes i de com explicar les nostres pròpies histories. 

25/01/2019 a 26/01/2019
Afegir al calendari

Trobada adaptada per a persones sordes amb la traducció a llengua de signes en col·laboració amb FESORD CV.

Activitat gratuïta per a públic general

fins a completar l'aforament de la Sala d'actes del MuVIM

Curs d'extensió universitària

Curs acreditat per la Universitat de València. Qualsevol persona es pot matricular, siga estudiant universitària o no. Obligatòria la formalització de matrícula en www.uv.es/portalumne

Ruta per a la matrícula:

1. Matricula altres estudis
2. Act.Serv.Extensió
3. Usuari vinculat o extern
4. Campus: Altres Curs Extensió 1erQuatrimestre+lupa
5. Pagament per targeta (27,34€ per l'emissió del Certificat Uv)

Telèfon d'assistència a l'automatrícula: 96 398 39 67

Participants

Lucía Mbomío (Madrid, 1981): Periodista, escriptora i activista. Autora del llibre Las que se atrevieron (Editorial Pigmalión), col·laboradora habitual del mitjà en línia Afroféminas, reportera a Aquí la tierra de TVE i columnista en el diari El País.

Pedro Mba Ndong (Akurenam, 1986): Cineasta. Membre de l'Associació Cinematogràfica de Guinea Equatorial (ACIGE) i guanyador del Programa CPLP Audiovisual 2016.

Patricia Picazo Sanz (València, 1980): Professora de la Universitat de València. Membre del Departament de Teoria deis Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la mateixa universitat. Especialista en producció audiovisual i ex-subdirectora del Centre Cultural d'Espanya a Malabo (AECID).

Eugenio Nkogo Ondo (Akonibe, 1944): Doctor en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid, format en Ontologia i Història de l'Ontologia i de Filosofia Contemporània en la Universitat Paris-Sorbonne. Autor de La Pensée Radicale, la Société des Écrivains de Paris el va proposar com a candidat a la sisena edició del Llibre d'Amnistía Internacional Libros y palabras para la libertad.

Deborah Ekoka (València, 1985): Gestora cultural. Membre fundadora de l'espai Afroconciencia de Matadero Madrid i coordinadora de United Minds.

Rubén H. Bermúdez (Madrid, 1981): Fotògraf. Autor del fotollibre Y tú, ¿por qué eres negro?, projecte amb el qual va aconseguir la beca FotoPress. Fotògraf a Barriga Estudio i coordinador de la revista de fotografia ClavoArdiendo. lmparteix tallers i conferències, i investiga sobre la representació de la negritud. 

Víctor Muatetema (1993) Dissenyador i artista espanyol, afincat a París. Especiallitzat en art vanguardista, realitza obres en gran format amb retrats espanyols. Fundador i propietari del segell THERAS Zaire.

Organitzen

Dades

25/01/2019 - 18:30
26/01/2019 - 10:30

Lloc

Sala d’actes
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal