HUI:
Diumenge 14 de Juliol de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Del 27 de juny al 15 de setembre
exposició temporal
La pèrdua d'identitat
Art sincrètic a Cuba i Brasil
Gratuïta
La Sala Jerònima Galés acull l’exposició ‘La pèrdua d’identitat. Art sincrètic a Cuba i Brasil’ fins al 15 de setembre. La mostra recull una selecció de diferents obres, des de fotografies, pintures, escultures, joies i dibuixos, que arrepleguen diferents formes de representació de l’art sincrètic a Cuba i Brasil.

Un sistema de símbols i formes artístiques d’enganyar el poder constituït per a poder creure, per a tenir culte comunitari i rituals propis que van generar els esclaus africans en els territoris americans. En definitiva, una manera de a tenir esperança, que va generar tota una imatgeria artística complicada i obscura per als profans, però clara per als creients.

A Cuba, els orixàs, o déus principals, es van amagar majoritàriament darrere de les imatges catòliques. Al Brasil, per evitar rebel·lions per la venda i dispersió d’ètnies i famílies, es va permetre que els diumenges es reuniren per a ballar i cantar als seus batuques, que eren celebracions religioses dels diversos ritus africans, com ara Candomblé, Vudú, Umbanda, Santeria, Palo Monte, etc.

Contrastem, en aquest petit exemple expositiu, la visió dels mateixos creients amb la interpretació que d’aquests símbols i imatges han realitzat unes altres visions culturals. Les obres de Mederos, Adenor Gondim o Mendive, artistes creients de Cuba i Brasil, es complementen amb la dels pintors valencians Uiso Alemany i Morea; o la d’Angela Mie Okinaka, dissenyadora de joies nipona-brasilera que ha realitzat les seues en contacte directe amb aquests ritus i les seues creacions artístiques. Exemples per a entendre el sincretisme religiós, és a dir, aquesta ocultació o transmutació d’un símbol pertanyent a un culte escondit en un altre.

 

27/06/2024 a 15/09/2024
Afegir al calendari
  • Sala Jerònima Galés
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal