HUI:
Dissabte 10 de Juny de 2023 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Diumenge 29 de maig a les 12 h
CONCERTS AL MuVIM
El baryton
Concert a cura del València Baryton Project
Gratuïta
Fit for English speakers
El baryton és un instrument de la mateixa família que la viola de gamba, que té les seues arrels a l'Anglaterra del segle XVII. És un dels instruments més elegants i aristocràtics de la família clàssica de les cordes. Haydn va compondre a l'inici de la seua carrera més de 160 obres per a aquest singular instrument, algunes de les quals escoltarem en aquest concert a càrrec de l'ensemble València Baryton Project

El baryton és un instrument de la mateixa família que la viola de gamba —amb una notable dificultat interpretativa i d’una grandària molt similar a la del violoncel— que no es deu confondre amb el baríton, la veu masculina intermediària entre la del tenor i la del baix. En aquest concert, l’ensemble València Baryton Project presenta (a més de peces de compositors contemporanis, com John Pickup, Steve Zink i Ivan Moody),  Una nit en la cort del Princep d’Esterhazy, la música per a trio de baryton feta per Franz Joseph Haydn (1732-1809), compositor per a una de les grans famílies aristocràtiques —i mecenes— de l’Àustria del segle XVIII, els Esterhazys. 

 

Haydn compongué a l’inici de la seua carrera més de 160 obres per a aquest singular instrument, ja que Esterhazy era un amant de l’instrument. Aquests trios per a baryton foren l’origen de l’escriptura que Haydn va utilitzar, més tard, en la composició per a les cordes de les seues simfonies. En aquests trios, Haydn combina les harmonies del baryton amb la veu suau i dolça de la viola i els greus del violoncel.  

El príncipe Paul Anton Esterházy de Galántha (1738-1794)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Haydn, Baryton Trio núm. 61, Andantino
    Haydn, Baryton Trio núm. 61, Andantino
  • Haydn, 12 cassacions per a dos barytons i baix
    Haydn, 12 cassacions per a dos barytons i baix

Les entrades són gratuïtes i es repartiran (màxim dos entrades per persona) a partir de les 11 h en el vestíbul del museu

Sense entrada no es podrà accedir a la Sala d'Actes

Cal dur correctament posada la mascareta durant tot el concert per raons de seguretat preventiva

Cal estar assegut i no moure la cadira del lloc durant tot el concert

 

 

 

Matthew Baker (baryton), Estevan de Almeida Reis (viola) y Alex Friedhoff (cello) confoimen el València Baryton Project, que es dedica al redescobriment del baryton, instrument que té les seues arrels a l’Anglaterra del segle XVII. És considerat com el pinacle dels instruments aristocràtics i compta amb Haydn com el seu compositor principal. Des dels seus inicis al 2017, l’ensemble València Baryton Project ha sigut destacat pel seu treball per programes de ràdio com ara Classic FM (Regne Unit) i altres de Radio Nacional de España, i per revistes especialitzades com The Strad, Ritmo, BBC Music Magazine, Die Welt i altres. En 2020 enregistraren el seu primer disc per al segell internacional Naxos Records, sent la primera vegada que aquesta companyia incorporava el baryton al seu catàleg. 

El disc ha sigut Top 20 de vendes de Gramophone i va estar entre el Top 25 d’Amazon, sent elegit com a disc favorit de música clàssica en el 2021 per All Music. Fou també triat com a un dels discs destacats de l’any en Naxos Records. Més enllà del seu repertori de Haydn, el trio també ha col·laborat amb compositors contemporanis, tal com es podrà comprovar al concert. Arriben al MuVIM després de tornar de la seua gira de díhuit concerts pels Estats Units, on han actuat en diferents ciutats de tot arreu del país, des d’Iowa fins el sud de Califòrnia. 

 

 

 

Dades

29/05/2022 - 12:00

Lloc

Sala d’actes
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal